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May 27, 2004 
 

 
RE: May a state employee contract with, and receive compensation 

from, another state agency for goods and/or services totally 
unrelated to the employee’s employment with state government? 

 
DECISION: Yes, so long as the employee abides by the requirements of KRS 

45A.340. 
 
 This opinion is issued in response to your May 3, 2004 request for an advisory opinion 
from the Executive Branch Ethics Commission (the “Commission”).  The matter was reviewed at 
the May 27, 2004 meeting of the Commission and the following opinion is issued. 
 
 You state the following relevant facts.  You are employed in a full-time merit position as 
an Environmental Technologist III with the Department for Environmental Protection, Division 
of Waste Management (the “Division”).  You are in a non-regulatory position, but do 
development and administer contracts in conjunction with the Finance and Revenue Cabinet for 
the Waste Tire Amnesty Program.   
 
 You state also that you are self-employed as a professional photographer, selling images 
to publishers and retail prints to a variety of customers, and conducting photography workshops, 
entirely on your own time and with your own equipment.   
 
 The Department of Parks (“Parks”) holds weekend photography events/contests at several 
of its parks around the state.  These events involve contracting with photographers/speakers to 
conduct educational programs on various aspects of photography and to judge contest entries.  
You have been asked by a state park, in your capacity as a professional photographer, about 
contracting with Parks to conduct a photography workshop and judge photography contest 
entries.  Compensation for this service would include several meals, lodging and a payment of 
less than $500.00.   
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 You ask if you may enter into such a contract with Parks, and, similarly, may you market 
goods, such as photo prints, post cards and similar goods to the Parks’ gift shops. 
 
 KRS 11A.040(4) provides: 
 

(4) A public servant shall not knowingly himself or through any 
business in which he owns or controls an interest of more than five percent 
(5%), or by any other person for his use or benefit or on his account, undertake, 
execute, hold, bid on, negotiate, or enjoy, in whole or in part, any contract, 
agreement, lease, sale, or purchase made, entered into, awarded, or granted by 
the agency by which he is employed or which he supervises, subject to the 
provisions of KRS 45A.340. This provision shall not apply to:  

(a) A contract, purchase, or good faith negotiation made pursuant 
to KRS Chapter 416 relating to eminent domain; or  

(b) Agreements which may directly or indirectly involve public 
funds disbursed through entitlement programs; or  

(c) A public servant's spouse or child doing business with any 
state agency other than the agency by which the public servant is employed or 
which he supervises; or  

(d) Purchases from a state agency that are available on the same 
terms to the general public or that are made at public auction. 

 
 You are not prohibited from contracting with a state agency other than the Department 
for Environmental Protection, pursuant to the provisions of KRS 11A.040(4) above, so long as 
the contract or agreement with the other state agency complies with the provisions of the Model 
Procurement Code at KRS 45A.340 (a copy of which is enclosed).  These provisions prohibit an 
employee from having a contract or agreement with any state agency unless the value is less than 
$25 or the services are the result of a competitive bid process.   
 
 Thus, any contract or agreement you have with the Department of Parks must be awarded 
through competitive bidding.  See Advisory Opinion 02-6, enclosed.  This rule would also 
extend to your marketing of goods such as photo prints to the Parks gift shops.  
 
      Sincerely, 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
 
      __________________________________________ 
      BY CHAIR: Joseph B. Helm, Jr. 
Enclosures: KRS 45A.340 
  Advisory Opinion 02-6 


